Банковия срив

Обявяването на фалита на Lehman Brothers идва като гръм от ясно небе за мнозина. За съжаление изглежда това е само началото на поредица от такива фалити. Един добър анализ на ситуацията от британския вестник Гардиан обяснява на достъпен език защо 158 годишна банка като Lehman Brothers оцеляла през годините на Голямата депресия през 30-те години на миналия век бе повалена от последния финансов трус. Продължаващата криза на кредитния пазар, породена от лошите ипотечни кредити в САЩ, заплашва да се превърне в глобална рецесия и инвестиционните банки ще бъдат от първите потърпевши. Сега всеки си задава въпроса “Коя ще бъде следващата банка.” Защото въпроса не е вече “дали” или “ако” а “кога”!

4 thoughts on “Банковия срив

 1. Дам, крива работа с тия лоши кредини, но аз мисля, че фалитите приключиха. Най много да има още някое сливане, но чудото с Lehmann не вярвам да се повтори. Виж за нормалните банки не съм толкова сигурен. Според мен те са по-уязвими в момента, защото това което се случи на WaMu все още може да се случи и ня друга банка.

  Ще видим, другата седмица ще са съкращенията при нас, ако съм още на работа – добре 🙂

  Поздрави

 2. Според новият Zeitgeist:
  http://video.google.com/videoplay?docid=7065205277695921912

  въпрос на време е цялата финансова система на се срине. 🙂 Споменавам за филмчето тъй като за мен лично то предствлява една доста добре аргументирана позиция. Затова искам дебело да подчертая че въпреки че някои от вас могат да го подминат като поредния скучен филм за конспирации, филма освен всичко друго учи зрителя да не приема всичко което чуе и вижда за чиста монета… с идеята все повече хора да са склонни на критично мислене 🙂 Тоест мога само да кажа че живеем в интересни времена.. в които наистина идва момент в които човечеството трябва да преосмисли малко разбиранията си за живота. Един вид update, така че да продължи напред в развитието си.

  Както винаги много хора с лека ръка биха отхвърлили каквито и да е позиции различни от “общоприетото” и “нормалното” наричайки ги безсмислени утопии. Аз бих казал – ако наистина утопията е невъзможното… то нека си спомним че именно стремежа към невъзможното представлява развитието на човечеството.

  Така че… трябва всеки сам да направи една малка революция в себе си и да се стреми да бъде щастлив с колкото се може по-малко условности за това (разбирай излишен лукс). Така всеки би бил по-малко зависим от външни фактори… като банките например 🙂

 3. @Жоро: Току що драснах един постинг по темата. Стискам ти палци нещата при теб да се оправят.

  @deflax: По принцип съм малко скептичен към пророчества и теории за световните конспирации, но погледнато в ретроспект не е трудно да се за запознатите с финансовата логика да видят зараждащата се криза. Трудното е обаче де се получат обективните факти за състоянието на икономиката и може би това е причината кризата да изненада толкова много хора. Що се отнася до човечеството и преосмислянето на разбиранията за живота… всеки има право на мнение и когато това мнение преобладава в по-голяма група от хора, то тогава се приема за нормално. Друг е въпросът колко от останалите хора ще се впишат в тази рамка. Иначе съм съгласен с твърдението да търсиш да бъдеш щастлив с по-малко условности.

 4. Pingback: Toshe and Tanya’s blog » Blog Archive » От банкова криза към световна рецесия

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.