Из “Наръчника на младия татко”

От шест месеца съм татко. Дойде време да споделя малко впечатления както и да да дам няколко съвета на кандидат-татковците или желаещите да станат такива някой ден. Не казвайте че не сте били предупредени!

Ето някои изстрадани истини от живота на младия родител (понеже съм родител на момче, ще говоря в мъжки род, но ако имате щастието да си имате наследничка, то съответно да се чете в женски род):

1. Имате си нов шеф. По-скоро господар. Приемете факта, че сте негови (нейни) роби.
2. Малкият господар е винаги прав.
3. Вашият господар не плаче. Той изисква внимание.
4. Свободно време не е ваше. То е на вашия господар.
5. Господарят трябва да се храни когато огладнее. Няма значение дали това е в 5 часа сутринта или по време на вечерния филм.
6. Интернет НЕ е по-важен от малкия господар. Всеки опит да се докаже обратното води до точки 3 и 4. Ако имате съмнения прочетете отново точка 2.
7. Господарят спи когато си иска. Това не важи за вас (виж отново точка 1).
8. Господарят не работи. Той затова си има роби.
9. Социалният ви живот вече няма значение.
10. Памперсите на господаря не вонят чак толкова лошо. (Това всъщност може и да не е истина, но така се успокоявайте. Казват че помага.)
11. Господаря не харесва бира. И кебабчетата (все още). Обаче това не важи за хубавите каки в Плейбой.
12. Господаря не може да бъде подкупен с пари. И с обещания също.
13. Търпението е добродетел. Но не се заблуждавайте, че става дума за търпението на господаря ви.
14. Гърдите на жена ви вече не са само ваши. И обичта й също.
15. В очите на господаря ви последните ви фотоапарат и MP3 плеър не са нищо повече от електронни чесалки за никнещите зъби.
16. Няма смисъл да почиствате току-що изгладения костюм за работа. И без това пак ще бъде оповръщан от господаря ви.
17. Как можахте и за момент да си помислите, че този емейл от шефа ви е по-важен от играчката на малкия господар! Виж пак точки 3 и 6.
18. Как не разбрахте, че клавиатурата на компютъра е по-интересна от чисто новата играчка на господаря! Копчетата на клавиатурата поне могат да се вадят.
19. Май забравих да припомня, че вие сте само роби. Колкото по-скоро го приемете, толкова ще ви е по-лесно занапред.
20. Разходката на господаря винаги е по-важна от семейните ви задължения… или удоволствия.

Това са само част от уроците в “Наръчника на младия татко” (в процес на написване от моя милост). Сигурен съм, че може още много да се добави по темата. Оставям ви го за домашно.

8 thoughts on “Из “Наръчника на младия татко”

 1. Ясно е, че RSS feed-а на блога ти не е по-важен от господаря, ама може да погледнеш защо и двата водят до коментарите на блога ти. От доста време се чудех, защо не пишеш, а толкова коментари се появяват. Днеск ти отворих блога през http и се оказа, че пишеш (не толкова често колкото предполагах, но все пак). Нмам идеа какво може да се е огелпило, но и двата rss-а водят до коментарите. Ако някой каже обратното, значи Safari не обича твоя блог.

  Поздрави на малкия адаш и на семейството 🙂

 2. @Жоро: Май вече трябва да ти плащам за поредния открит бъг в блога ни. 🙂 Проблемът беше URL пренаписването. При последното обновяване (мога да използвам модерното “ъпгрейд”, но някак си не изглежда добре написано) на WordPress-а се е омазал стария файл и трябваше да се презапише. Иначе не вярвам Safari-то (пряк наслед между другото на удобния Konqueror от KDE) да има нещо лично против мен :))

  @afx: Хм, казваш го като човек с много опит по въпроса. Ще се радвам да споделиш нещо по темата (хихи).

 3. С нетърпение чакам да довършиш “Наръчник на младия татко”. Искрено се забавлявам като го чета, макар че и при нас още не е отминало “времето на господарите” /то, не че отминава изобщо някога…/

  Би ли се съгласил да те цитирам в блога ни, в категорията “Гости”?

 4. @LeeAnn: Кой знае още колко неща ще ни се случат покрай тези малки господари. Но май по-добре да не знаем понякога 🙂 А що се отнася до цитирането – цялото съдържание на блог-а ми е лицензирано под Creative Commons Attribution 2.5 License (освен ако изрично не е споменат някакъв друг лиценз), така че се чувствай свободна да цитираш на воля.

 5. Благодаря ти, чувствай се свободен да наминаваш и да поглеждаш цитатите 😉
  /Знам, че блогът ти е под СС, но все пак – аз да си попитам :-)/

  А за “малките господари” си мно-о-ого прав- още нищо не си видял, повярвай ми 😉

 6. Taka e Toshe – nishto oshte ne si widial. Ako s edin gospodar se chuwstwash taka…. Opitai s dwama 🙂
  Preporachwam wtoria da e momiche i da e s harakter 🙂
  Sawetwam ot lichen opit…. 🙂

 7. Здравей,
  Аз се казвам Мария и преди няколко дни Жоро (TeraHz) ми препрати линк към твоя блог, или по-точно към този “Наръчник”, защотото и на нас ни се роди син точно преди 3 месеца. Искам да ти кажа, че твоя наръчник е много правилен, и смея да предложа една добавка (поради нещо, което ми се случи вчера..)
  Не си мислете, че можете да смените пеленката на сина си върху новия бял килим безинцидентно. Нищо не може да остане ново или бяло в домът ви за дълго в присъствието на господаря! 🙂
  Успех с бебчето!
  Мариа

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.