Дебианци от всички страни – обединявайте се.

Най-сетне! След почти три години на чакане, безбройни слухове и спекулации Дебиан Sarge излезе (на български). Макар и понастоящем да съм на Kubuntu, Дебиан си остава моята страст. Всъщност избора ми на Kubuntu не е изневяра към “най-свободната дистрибуция” – Kubuntu е базиран на Дебиан. Макар и да не е първата ми любов (която между другото беше Slackware) Дебиан грабна сърцето ми със своите инструменти, своята гъвкавост и най-вече със своята свободолюбивост. Обвинявани понякога във краен фанатизъм хилядите и разработчици непрестанно се грижат за следването на Социалният договор, който осигурява пълнатата свобода на софтуера, гарнатирана от GPL и DFSG. Дори без да споменавам нейната многоплатформеност (понастоящвм 11 архитектури) Дебиан е един от най-обичаните от системните администратори дистрибуции. И не случайно – на сървърите, на които съм имал удоволствието да инсталирам тази прекарсна дистрибуция преди две години, все още вярно служат на своите клиенти.

На всички, които имат честта да познават и работят с Дебиан – да ни е честита новата рожба. На всички останали – не тъжете. И за вас не е късно да се покаете и да се покръстите в правата вяра.

Амин.

4 thoughts on “Дебианци от всички страни – обединявайте се.

  1. Мразим Дебиан.
    Все пак сега ще видим дали MPlayer ще влезе в debian, както обещаха дебилианците, или ще си останат само с Xine. Само за информация Xine е точно толкова патентно застрашен колкото и MPlayer (и двата използват FFmpeg).

  2. Аз не мразя Дебиан, но предпочитам Слак 🙂 От доста време съм си слакер. Много се радвам за дебианците, че след 3 години виждат нова стабилна версия 🙂

    @ Ivan Kalvachev xine енджин-а хич не е лош, особено ако му се сложи frontend като kaffeine!

  3. @Всички слакери
    Момчета, нямам нищо против Слак-а. Само че много трудно ми беше да си държа сървърите защитени без да ми се налага да компилирам ежеседмично по няколко сорса за различните услуги. С Дебиан автоматизирах дори обновяването и единственото, което се изискваше от мен беше да прочета емейла за обновените пакети. Вярно че след време и Слак-а приложи номериране на пакетите (преди политиката беше да има само име на пакета без никаква информация за това коя версия е оригиналния сорс код), а и заимстваха идеята от Дебиан със slap-get. Но отдавна не съм пипал Слак и не знам как стоят вече нещата. Ех, първа любов – а бяхме млади и глупави… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.