За и против сертифицирането

Мина се!

В понеделник за пореден път успешно преминах сертификационен изпит 640-801 познат под кодовото съкращение CCNA® или с други думи Cisco Certified Network Associate. Още три години мога да се кипря с посочената титла. А после пак ще трябва да полагам изпит. И така на всеки три години…. до края на света 🙂 . Доста често са ми задавали въпроса дали си струва сертифицирането по този изпит конкретно, както и сертифицирането по принцип. Аз също съм мислил и съм се интересувал по този въпрос и сега съм по-склонен да твърдя, че смисъл има, стига сертифицирането да не е самоцелно. Като един от пионерите-инструктори в Сиско Академията в България (и естествено – сред най-добрите 😛 ) съм имал достатъчно възможности да наблюдавам и обучавам хора, идващи с нагласата “Аз кат гепа сертификата и ша стана голяма работа, ей”. Обучението не е еднократен акт, то е непрекъснат процес. Точно затова гореспоменатите субекти рядко устискваха дори до средата на първия семестър. Според статистиката от всеки десет кандидат CCNA (чете се “Си Си Ен Ей”, а не “Къ Къ Нъ А” както казваше един от кандидатите) едва петима завършваха пълните четери семестъра. От тях само трима се престрашаваха да се явят на сертификационния изпит. Двама успяваха да го преминат успешно, като често единия от тях – от втория път. Като цяло 20% не е лоша успеваемост. Естественият отбор и тук работи с пълна сила. Ако изпита беше по-тривиален и елементарен, то и репутацията му нямаше да е така висока. Запознатите с йерархията на сертификационната програма на Сиско знаят, че CCNA е само първото ниво. CCNP (Cisco Certified Network Proffesional) е следващото ниво, а CCIE (Cisco Certified Internetworking Expert)… това са истинските “богове на мрежата”. По последни сметки CCIE експертите в целият свят са около 12000. CCNP както и CCNA сертификатите се подновяват на всеки три години, докато CCIE изпитите са на всеки две. Докато първите два изпита са изцяло компютърни базирани тестове, то експертите имат двудневни изпити включващи практически и теоретични постановки от типа “вземи тая купчина с Х оборудване и направи мрежа с Y параметри, работеща при Z условия”. Всеки партньор на Сиско трябва да има определен брой специалисти, покриващи и трита вида сертификационни програми, за да бъде привилегирован със титлите “бронзов”, “сребърен” или “златен” партньор.

Не, Сиско не ми плащат да им правя реклама. Де да беше така 🙂 . Като инструктор по CCNA имах възможността да видя “от кухнята” как Сиско изградиха тази сертификационна програма. Те не са единствените които имат подобни програми, може би не са и най-добрите в това. Но определено направиха нещо наистина качествено. Придобитите умения по време на подготовката ми като инструктор все още ми вършат чудесна работа и с удоволствие отбелязвам как вложеното време и усилия се отплащат. Методиките, придобити по времето на курсовете ми изградиха навици на работа, канализираха знанията и ми дадоха увереност в работата. Мисля че това е най-големия смисъл от сертифицирането – усещането че си в час със съвременните технологии. Макар сертификата сам по себе си не е доказателство за уменията на притежателя му, то определено е значителен фактор при кандидатстването за нова работа. За работодателя наличието на сертификат е просто начин бързо да се отсеят подходящите кандидати. Досегашният ми опит е показал, че единствено притежанието на сертификат не е достатъчно за спечелване на работно място. По-голяма роля играят опита на кандидата и предишната му работа. Познавам много хора, нямащи дори диплома за висше образование, които обаче си вършат работата отлично и са високо ценени в тяхната област специалисти.

Брей, пак много се отплеснах. С две думи в спора “За и против сертификатите” аз съм на мнението “с тях е по-добре”. Който не вярва – да пробва 😉 .

6 thoughts on “За и против сертифицирането

 1. Аз, като един от първите успешно завършили в Пловдив гореспоменатата академия подкрепям напълно горенаписаното. Лично аз не притежавам сертификат за CCNA? поради простата причина, че съм още студент и не смятам в близките 2 години да кандидатствам за работа, но със сигурност знам, че всички работодатели приемат доста добре всякакъв вид “кетапи”. Само искам да добавя, че освен опита от голямо значение са и проектите на лице, които кандидатът е реализирал. Поне в USA страшно много се гледа освен какъв опит имаш, какво си свършил през тези години на опит. Тоест, ако можеш да покажеш на един работодател нещо, което ти си направил и работи това носи много положителни точки.
  Отново към въпроса “За и против сертификатите” – аз също мисля, че играят добра роля.

  Колкото до “Като един .. сред най-добрите ” Това е по-вярно и от факта със сертификатите. Моите благодарности на ТО|_|_|Е-то за невероятните 9 месеца, които си прекарахме заедно 🙂

  Жоро

 2. @TeraHz
  Брей, че то цяла бременност сме изкарали заедно 😉 Радвам се, че поне се е родило нещо хубаво. И както си ми паднал – защо още се ослушваш за сертификата?! Никога не се знае кога може да ти потрябва, а и много от нещата се забравят с времето.

 3. Ами със сигурност няма да ми потрябва в следващите 2 години, защото имам училище. След 1 година завършвам специалността и тогава смятам да преговоря ccna-а и да го взема, защото тогава ще мога да ходя на интернщипи. Но със сигурност не съм забравил за него, колкото за другите неща… честно казано не съм ползвал никъде IOS, но догодина смятам да си купя едно малко рутерче от ebay и да си припомня всичко чрез малко практика.

  Виждам, че бременността на жена ти не ти излиза от главата 🙂 Как вървят нещата? Надявам се всичко да е ОК.

 4. @TeraHz
  След две години я камилата, я принца…упс – английски хумор, не можах да се сдържа 🙂 Идеята за рутерчето е добра, само че едно единствено няма да ти свърши почти никаква работа. Прочети Cisco curriculum-a (актуалната по това време версия, естествено) и ще си в час. Аз точно така се подготвих – три седмици четене (не всеки ден и не през цялото време) и се справих. Вярно че при мен има известна доза професионално изкривяване от Академията, но мисля че и ти ще се справиш горе-долу за същото време.

 5. @TeraHz
  Бебо расте. Вече рита мама Таня по корема 🙂 След три седмици сме на видеозон и може би ще узнаем пола на бебо. Чакаме с нетърпение!

 6. Нека и аз изразя благодарност за прекрасното време което прекарах с вас 🙂 Наистина беше прекрасно изживяване и въпреки че на моменти се държах като хлапе (бяхме малки все пак) не мога да съжелявам за нищо друго. Имах прекрасен инструктор в лицето на Г-н Буков и готини колеги 😉

  Въпреки че за 15 точки не успях да взема сертификата, сега някак си чувствам че съм научил нещо и имам подготовка. CCNA наистина не е нещо което минаваш, взимаш и край. CCNA е само началото. И се радвам че ми даде добра насока за развитие. (то стана ясно че програмист няма да излезе от мен ;))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.