Патентите и световната конспирация

Днес е тъжен ден за европейската демокрация. Накратко – Европейският Президентски Съвет прие директивата за софтуерните патенти от 18 Май 2004 (повече по темата може да се намери тук (на български) и тук, а отзивите и повече новини относно патентите може да се намерят на сайта на FFII). Какво означава това? Ето и моята интерпретация на събитията както и малко прогнозиране за влиянието им върху бъдещето на цялата индустрия.

Първо малко уточнение – това, че тази директива е приета не означава още че имаме закон за софтуерните патенти. Това е само първата (да се надяваме и последна) стъпка към подобен закон. Поразителна е обаче причината, която Съвета изтъква за приемането на директивата: “Приемаме тази позиция заради организационни причини, а именно – да избегнем създаването на прецедент, който би могъл да използван за създаването на бъдещи забавяния в други процеси”. Както коментира ZDNet: “Свалете клавиатурите, доблестни рицари на Отворения Код; вие загубихте свобода си в името на благородна кауза”. Или с други думи – за да бъде удовлетворена бюрократичната необходимост от затварянето на всички клаузи в предложените за одобрение документи беше зачеркната свободата на Свободния Софтуер. И съответно – свободата на ВСИЧКИ НИ. Ако някой мисли че преувеличавам – нека малко се образова и прочете чудесните статии “Как да не позволим на патентите да «затворят» отворените протоколи” и “За авторското право …“. Още по-фрапатното е начина по който директивата е приета – “…в нарушение на процедурните правила и въпреки очевидната липса на мнозинство на членуващите държави и заявките на някои от тях за подновяване на преговорите (относно спорната директива) ” (източник на цитата) Лично на мен това ми навява на тоталитаризъм. Ако това е лицето на Европейският съюз, ако това са директивите, които се избират от неговия Съвет, чудя се дали някой някой би искал децата му да израснат Европа. Дали смяната на един тоталитарен режим с друг – още по-глобален и ограничаващ е това, към което наистина се стремим?!

�а за момент предположим, че бъде приет закон за патентоване на софтуерните изобретения и бизнес методи. Какво означава това за мен? Че трябва да се преквалифицирам от програмист в адвокат. Защото създаването и на най-елементарната програма би могло да наруши нечии патент. И аз трябва внимателно да проуча и изследвам всеки един програмен ред а също и да изчета милионите страници патенти да не би да нарушавам някои от тях. Същото важи и за бизнес методите – за справка виж патентования метод за пазаруване – ако някои иска да направи електронен магазин, то според патентото право той ще e w нарушeние на правата на “авторите” им. Кратка справка за уеб дизайнерите – ПОЧТИ ВСИЧКИ ЕЛЕМЕНТИ НА ЕДИН ТЪРГОВСКИ УЕБ САЙТ СА ПАТЕНТОВАНИ В ЕВРОПА (за невярващите: Patented European webshop).

Добре де, ами ако решим все пак да използваме нещо, което е вече патентовано? Ами няма проблеми – стига да си платим лицензите. При условие че ни бъде позволено от големите компании, които ги притежават (малко статистика за патенто-притежателите в Европа – тук). Което също ме навява на някои мисли… Някои да се сеща за феодалния строй и крепостничеството?!

“Какво ме интересува – аз не съм нито програмист, нито уеб дизайнер. Какво ме засяга!”. Сигурно нямаше да ви засяга ако живеете на самотен остров извън обсега на цивилизацията. Но понеже всички сме в една и съща Матрица, т.е. живеем в държави чиито администрации използват софтуер, купуваме от магазини, които се снабдяват през Интернет,а личните ни данни, банките ни и здравеопазването ни използват същия този софтуер то патентоването на идеите в тях означава оскъпяване на продукта и това ще се отрази най-вече на крайният потребител. Защото компанията производител няма да загуби – тя просто ще отчете по-големи разходи (за лицензирането) и ще ги пренесе в цената за крайният потребител. Просто, нали!

А Отворения Код и Свободния Софтуер? Несъмнено те ще пострадат също. Дори повече от собственическия (proprietary) “затворен” код. Заради тяхната природа ще е много по-лесно да се проверяват за нарушаването на патенти. Може би точно в това се крие и тяхната сила – още в зародиш евентуалните патенти биха били “изкормени” от кода. Това не би попречило обаче на обратния процес – на патентоването от големи компании на идеи ВЗЕТИ от програми с отворен код (примери има доста – например тук). Сещам се за българската поговорка “Който плаща (повече), той поръчва музиката”. Някакви въпроси за това кой ще залудо ще работи и кой ще прибира парите?!!!

Добре де, не е дошъл края на света. Наистина. Някой спомня ли си Царя от “Малкият принц” на Екзюпери? Той беше мъдър, защото издаваше само заповеди, които могат да бъдат изпълнени. По същата логика ако закон за авторското право бъде приет и се окаже, че е твърде обременяващ (а той със сигурност ще бъде), просто софтуерните разработки ще се преместят в държави, където няма подобно законодателство. Например… Китай. С 1/5 от световната популация, потенциално огромния си пазар, извор на интелектуален капацитет и работна сила разработките правени там лесно ще настигнат и надминат тези на обременените с патентно право държави. Да не споменавам евтината изработка и съответно – ниската крайна цена. Което автоматично ще го направи по-изгоден и конкурентно способен спрямо продуктите на патентно-ориентираните икономики. В крайна сметка това, в което демокрацията се проваля, пазарът ще успее. Естествено това е само хипотеза, но кой знае… може би в крайна сметка теориите за завладяването на западния свят от “жълтата раса” няма да се окажат измислици! (повод за размисъл относно Световната конспирация).

В заключение – светлина в тунела има и надеждата още не е загинала. Както се казваше в един филм от недалечното минало – “Истината е някъде там”. Още не е късно да се подкрепи идеята против софтуерните патенти – сайтове като NoSoftwarePatents.com и Foundation for a Free Information Infrastructure активно лобират за отмяната на софтуерните патенти в Европейският съюз. Дали ще успеят… искрено вярвам в това!

Източници:


Добавено на 8 Март 2005

Още по-изчерпателна информация по въпроса както и какви действия може да предприемем, за да се противопоставим срещу директивата за софтуерните патенти може да се намери тук (на български език).

10 thoughts on “Патентите и световната конспирация

  1. Между другото – ако видя някъде бележка из блога ти (ви), че съдържанието е свободно под CC или какъвто и да друг лиценз ще се радвам да го синдикирам на open-culture.net.

  2. Може ли да препечатаме този материал в Portal.bg?
    с attribution, разбира се 🙂

  3. Благодаря Йовко. За мен (нас с Таня) наистина е чест да получим добри отзиви от теб. Относно лиценза на съдържанието – грешката е изцяло моя, че не съм го обявил – той естествено е Creative Common . До утре логото на CC ще бъде сложено на заглавната страница.
    Относно синдикирането в Open Culture – има ли някакви специални изисквания относно съдържанието на блога, за да бъде включен в този чудесен (като идея) сайт?

  4. За Деси: както може би вече си разбрала от отговорът ми към Йовко лицензът на съдържанието е Creative Common и няма проблеми да бъде препечатан другаде. А за attribution-a… само напишете името ми правилно (хихихи – англичаните така и не могат да свикнат и все ме наричат Tudor 😀 ).

  5. Ами не – нищо повече не е нужно – вече сте там 🙂 Само ако някой ден заблежиш, че те няма, което най-вероятно би се случило само ако си смениш RSS-feed файла или адреса му е добре да ми кажеш за да го отбележа и аз 😉

  6. Toshe, вече си известен. Ша черпиш като се видим 😛
    Само две минорни поправки.

    Prior Art може да нулира патент съвсем лесно и за съвсем малко пари и за доста кратко време. За пример виж EOLA vs MS и plug-in патента. Prior Art се счита всяка идея който е била публикувана преди попълването на патента. Спомням си статия коато твърдеше че RSA патента е бил невалиден защото авторите са публикували метода преди да го патентоват.
    Напълно съм съгласен че на първо място такива патенти изобщо не трябва да се издават, и на второ място програми и живи същества не бива да се патентоват. За лекарствата се колебая, но считам че живото спасяващите лекарства не трябва да се патентоват или най-малкото да има ограничения върху монопола който осигурява патента (да не се отказват лицензи и да и фиксирана цената на лиценза)

    Втората малка поправка е че китайското население е 2/6 от световното, като скоро ще стане и 3/7

    Най-големият проблем на една свободна прогама под GPL е че тя не може да съдържа признат патент, освен ако този патент не идва с лиценз който позволява да се полза от всички (GPL програми). Така дефакто функциите които тези идеи пресъздават трябва да бъдат избягвани, а както си дал в примерите това може да бъдат критични технологии.

    BTW. за какъв обременяващ закон за авторското право говориш? Не ма стресирай моля ти са.

  7. Иване,
    Законът за авторското право е нещо различно от този за патентите – да не бъркаме двата щата. Специално тази тема за патентите с теб сме я бистрили не веднъж и дваж. А ти самия, диването ти с диване, кога ще вземеш да напишеш нещо по темата?! Знам че може много неща да кажеш, да ми припомниш още факти и да поднесеш интересни истории от “кухнята” на Отворения Код. Хайде стига си се ослушвал. Ако продължаваш, накрая ще пусна един пост само от твои цитати… избрани обаче от мен 😉
    По отношение за черпенето – следващия път като се видим, живот и здраве, имаш за пиене каквото искаш уиски (за сведение на останалите – Иван е върл трезвеник). А за известността ми … има още пасти да ям, докато стана толкова известен, колкото заслужавам 😀

  8. Понеже не си познаваш цитатите, ето ти тука един по-голям:

    “По същата логика ако закон за авторското право бъде приет и се окаже, че е твърде обременяващ (а той със сигурност ще бъде), просто софтуерните разработки ще се преместят в държави, където няма подобно законодателство. Например… Китай”

    Това имах предвид когато питам за авторското право :O и стресирането. Просто не разбрах аналогията, ако има такава. Просто предположих че си искал да кажеш патентен закон 😉

    Колкото за статия на тази тематика… Не виждам как мога да се справя по-добре от примерно RMS

  9. Прав си Иванкис, имал съм пред вид “патентен закон”. Макар авторското и патентното право да изглеждат близки по природа, всъщност са доста различни. Но не съм експерт в тази област де (поне не все още).

    “Колкото за статия на тази тематика… Не виждам как мога да се справя по-добре от примерно RMS” – виж, това си е чисто измъкване от твоя страна. Всеки от нас има различна гледна точка и не винаги сме в състояние да разберем чуждата идея, ако тя не съотвества точно на нашият модел на мислене. Затова е полезно да се четат и обмислят различните виждания по една тема. Колкото до Ричард Столман (познат още като RMS)- за някои той е твърде краен радикалист. Аз не съм съвсем съгласен с това, но … това е повод за цял отделен постинг. 🙂

Comments are closed.