Рецепта за палачинки

Един ден нещо издразних Таня относно тема готвене (голяма грешка – няколкото килограма отгоре след студентските години са ми от нейните манджи) и тя каза “Хайде да те видим ти какво можеш да сготвиш”. Хванат натясно се опитах да се измъкна с обичайните “пържени яйца” и “салата”, обаче номера не мина. Така под критичния и леко насмешлив поглед на по-добрата ми половинката обещах да направя палачинки. Няма да се давам я! Какъв мъж съм ако не мога да сготвя една закуска! Мдаа…

Подкован добре с доволно засегнато самочувствие се зачудих аджеба как се правят палачинки. Виж ако става дума за хапване им с боровинково сладко – няма проблеми, обаче какви други продукти освен сладкото ще са необходими ми беше пълна мъгла. Нямайки подръка голяма готварската книга на мама, се отправих към единственото място откъде можех да получа надежден и изчерпателен отговор – Интернет. Ровейки из Мрежата попаднах на няколко рецепти и използвайки невероятните си комбинаторни умения (невероятни че ги имам, не за друго) успях да спретна Рецептата за Уникалните Палачинки на Амбициозния И Гладен Ала Неуморен Остроумник (съкратено – РУПАЙ ГАНЬО). Ето необходимите съставки:
Брашно, яйца, прясно мляко, олио, тиган, печка и солидна доза търпение

А ето и как се приготвят палачинките:
Смесват се брашното, яйцата и млякото в съотношение чаша брашно към три яйца и чаша мляко и сместа се разбърква добре. Добавя се чаена лъжичка сол, съвсем малко олио (около супена лъжица) и се бърка отново, а тигана се загрява на слаб до среден огън (забележка – в тигана НЕ се слага олио). Изсипва малко от сместа в тигана и след няколко минути палачинката се обръща на другата страна и се продължава до изчерпване на забърканата смес. Използвате щипка търпение за всяка палачинка и след половин час – voila, палачинките са готови. Най-важното в целия процес е е сместа да е рядка и огъня да не е много силен. Така палачинките стават по-тънки и по-вкусни.

След известна практика и порядъчно количество използвани мляко, яйца и брашно се става специалист и може да се пробват импровизации. Каквото и да прибавяте в съставките, не слагайте захар, защото загаря тигана (изстрадан личен опит).

Да ви е сладко. И да не забравите да почерпите за рецептата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.